JAVNI RADOVI I (NE)STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE U SRBIJI

Jedan sasvim običan dan, odlazim u lokalnu  (Kraljevačku) opštinu da se raspitam u vezi posla koji bih mogao da nađem makar honorarno, da prekucavam matične knjige koje nisu unete, a bogami ima ih dosta koje nisu unete u elektronski format jer znanje i brzina njihovih radnika nije baš na zavidnom nivou da mogu postići neke rezultate na tom poslu pa bi opštini bilo pametnije da uzme nekoga da to uradi umesto da čeka da to urade službenici koji svakog trenutka primaju stranke ili svršavaju svoja privatna posla.  Elem, ulazim tako ja u jednu od kancelarija, nalazim odgovarajuću službu, raspitujem se za prepisivanje (prekucavanje) matičnih knjiga u elektronski format, da li bih  nekako mogao da dobijem taj posao da radim to kao honorarni radnik, budući da imam sve kvalifikacije, a znam da je službi potrebno da se to završi. I koji odgovor dobijam?  Pokušaću da citiram gospođu koja je rekla nešto približno ovome:

“ Znate, za to se raspisuju javni radovi, ove godine su javni radovi završeni, konkursi su zatvoreni, vidite sledeće godine ako bude opet neki konkurs za javne radove, samo bi bilo bolje da razgovarate sa nekim iz gradske uprave, sa gradonačelnikom ili sa nekim od njegovih zamenika, a oni se biraju iz nekih od vladajućih stranaka pa vidite da li poznajete nekog tamo…“  STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE? Pa lepo je obećao premijer da će to ukinuti, zar ne? Evo, ovo je njegov kadar koji se javno hvali da je zapošljen po stranačkoj liniji:

 

 

Toliko o tome koliko su JAVNI RADOVI zaista javni, a koliko ustvari samo služe za zapošljavanje i nagrađivanje beskorisnih i nepismenih SNSovaca (naglasak na OVACA) jer niko ne može dobiti posao, tj učešće u javnim radovima ako nije politički podoban. Srbija po Vučiću. Dokle narode? Dokle ćete trpeti nesposobnije od sebe koji se hvale da primaju po više plata, a jedini kriterijum im je bila članska karta? Pogledajte ovu „bistrinu uma“, zamenika šefa odborničke grupe SNS-a u Kraljevu, i zamenik gradonačelnika.

 

 

A sada evo i malog nastavka.

Naime, pre nekoliko dana društvo je organizovalo jedan mini sajam pod nazivom „Druženje sa stripom“. Kao što i sam naziv kaže, sve je bilo organizovano u cilju promocije stripa tj. devete umetnosti u našem gradu gde je i inače svaka umetnost zapostavljena.Naše druženje je organizovano kod Doma Kulture u Žiči, u blizini Manastira. Sam dom je stara zgrada, koja je menjala svoju funkciju tokom decenija. Trenutno je u njoj smešten i jedan eko pokret. Kako je bilo lepo vreme smestili smo se ispred zgrade, umesto u njoj. Ruinirana ograda oko zgrade se tog dana popravljala. Neka mlada deca, ali i neki stariji su „popravljali“ ogradu, farbali su je dok smo se mi družili, razmenjivali naše stare stripove, pričali o stripovima, crtežima, autorima, mogućnostima da se neki budući sajam održi u gradu, na nekom vidnijem mestu sa podrškom grada. Tu smo se dohvatili teme kako je to izvodljivo, samo uz podršku gradonačelnika. Onda neko kroz šalu reče da jedan od naših drugara njega poznaje. Drugi kaže kako to nije nešto čime se treba hvaliti. Međutim, deca koja su farbala ogradu su bila njegova. Dakle, kao što sam napisao već jednom, ako poznajete gradonačelnika ili nekog od njegovih zamenika, tj. nekog bliskog vlasti. Kao i u ovom primeru. Drugar poznaje gradonačelnika i njegova deca su dobila posao na javnim radovima. Neka druga deca, ili neki drugi ljudi, kojima je taj novac i taj posao potrebniji, neće dobiti šansu da zarade novac radeći na javnim radovima. Mitomanija SNS-a nema granica. A kultura u gradu? Da bi se dobili prostori u gradu za organizovanje neke kulturne manifestacije koja bi obuhvatila više izlagača, ne samo one koji se bave stripovima, već numizmatičare, skripofiliju, filateliju, militariju, antikvitete uopšte, potrebna je politička podrška! Umesto da tako nešto bude prioritet u gradu, da se to održi u gradu i privuče pažnju šire javnosti, za takvo nešto ne postoji podrška u gradskoj vlasti. Srbija koju ste izabrali. Brže, jače, gore!

Advertisements

1 mišljenja na “JAVNI RADOVI I (NE)STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE U SRBIJI

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close